Hava Filtresi Ne Zaman Değiştirilmeli?

Karavanınızın Hava Filtresi Ne Zaman Değiştirilmeli?

 

Hava filtresi faydaları ve önemi genellikle hafife alınır. Kirli bir filtre, kirletici ve alerjen parçacıkların yanı sıra toz, kum ve diğer kalıntıların motora ve kabine girmesine izin verir. Zamanla motor hasarına ve sağlık sorunlarına neden olabilirler.

 

Karavanınızdaki motor hava filtresi, toz ve diğer kalıntıların büyük mekanik arızalara neden olmasını önler. Ancak bazen rutin karavan motor bakımı, en kolay gözden kaçan noktalardan biri olabiliyor.

 

Karavanınızın hava filtrelerini ne sıklıkla değiştireceğiniz birçok faktöre bağlıdır. Kat edilen mesafe, aracınızın özellikleri ve sürdüğünüz ortam koşulları filtrelerinizin dayanıklılığında rol oynar. Kilometrenin yanı sıra, filtreyi değiştirme zamanının geldiğini gösteren birkaç ipucu da paylaşacağız.

 
Aracın Hava Filtresi Ne İşe Yarar?

 

Bir araç tipik olarak iki hava filtresiyle gelir. Biri motor için diğeri kabin için… Her ikisi de eşit derecede önemlidir ve durumlarını yakından takip etmek aracınızın iyi çalışması için çok önemlidir.

 

Birincil rolleri, size veya motora ulaşmadan önce kum, kirlilik, toz, polen ve hatta küfü hapsetmektir.

Motora giren hava kalitesi motorunuzun performansında kilit rol oynar. Elekler olmadan, bu parçacıklar içeri girerek motorun silindir duvarlarına ve pistonlarına zarar verir.

 
Motor Hava Filtresi Ne Sıklıkla Değiştirilir?

 

İzlenecek belirli ve evrensel bir program yok ancak aşağıda bazı yararlı yönergeleri sizin için derledik.

 
Sürüş Sıklığı

 

Karavanınızın hava filtresini ne sıklıkta değiştireceğiniz ne kadar sık ​​kullandığınıza bağlıdır. Başka bir deyişle; kilometreye veya zamana göre ayarlayabilirsiniz. Motor hava filtrenizi her 12.000 ile 15.000 km’de bir değiştirmeniz önerilir. Karavanınızı o kadar sık ​​kullanmıyorsanız, kilometre sayacında bu tür bir kilometreye ulaşmanız 3-5 yıl sürebilir.

 

Ayrıca kırılgan malzeme zamanla yırtılabilir ve pisliklerin içeri girmesine neden olabilir. Bununla birlikte, kullanımdan bağımsız olarak, ekran her üç yılda bir değiştirilmelidir.

 
Aracınızın Modeli

 

Hava filtresi bakımı söz konusu olduğunda her üreticinin farklı bir önerisi olabilir. Örneğin Iveco ve Fiat Ducato sık sürüş yapmanız durumunda hava filtresini yaklaşık 20.000 km’de değiştirmenizi önerir.

 
Sürüş Koşulları

 

Bazı faktörler filtre değişim sıklığını artıracaktır. Hyundai, asfaltsız yollarda, sıcak havalarda veya yoğun trafik koşullarında sürerken her 15.000 km’de bir değiştirilmesini önerir. Çok kirli bir ortamda araç kullanmak da bu kategoriye girer.

 
Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları…
 
Güç Eksikliği

 

Tıkalı bir filtre ateşleme sorunlarına neden olabilir ve aracınızın çalışması biraz zaman alabilir. Ancak birçok kişinin düşündüğünün aksine, kirli bir filtre mutlaka daha fazla gaz yakacağınız anlamına gelmez. Bununla birlikte, hızlanma gücünü yüzde 6 ila 8 oranında azaltır. Dolayısıyla, arabanızın ivme kazanmasının yavaş olduğunu düşünüyorsanız, bu ekranınızın değişmesi gerektiğinin bir işareti olabilir.

Ancak bunun genellikle kademeli olarak gerçekleştiğini unutmayın; hemen fark etmeyebilirsiniz.

 
Görsel İnceleme

Filtreye hızlı bir bakış, yenisinin zamanının geldiğine dair bazı ipuçları verebilir. Ekranda beyaz veya gri dışında başka bir renk fark ederseniz, değiştirilmesi gerektiğinin açık bir işaretidir.

İster profesyonel ister kendi başınıza yapın, genellikle tüm filtreleri aynı anda kontrol etmek iyi bir fikirdir.

 
Siyah Duman

 

Bir motorun sorunsuz çalışması için bir 1 litre gazı beslemek için yaklaşık 10 litre havaya ihtiyacı vardır. Filtrede bir sorun olduğunda yakıt bir kalıntı oluşturarak egzozunuzun kalın ve siyah bir duman vermesine neden olur. Bu, motorunuzun uygun miktarda hava ve oksijen almadığını ve hava filtresinin kontrol edilmesi gerektiğinin bir işaretidir.

 
Kabin Hava Filtresi Ne Sıklıkla Değiştirilir?

 

Tipik olarak, kabin hava filtreleri yılda bir veya her 12.000 ila 30.000 km’de bir değiştirilmelidir. Bu filtre ayrıca daha önce tanımladığımız kullanımlara ve koşullara da bağlıdır. Aşağıda kabin filtrenizi değiştirmeniz gerekebilecek bazı göstergeler bulunmaktadır:

 
Kabinde Kötü Kokular

 

Soğutma veya havalandırma sisteminden daha az hava akışı.

 
Gürültülü Hava Sirkülasyonu

 

Sürüş sırasında alerji veya diğer solunum rahatsızlıklarından mustarip olmak.

 
Hava Filtresi Nasıl Değiştirilir?

 

Ortalama bir tamirhane filtreleri değiştirebilir. Ancak ne olursa olsun, hem motor hem de kabin filtrelerinin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi kolaydır.

Karavanınızın hava filtresini değiştirmek, nispeten basit bir iştir. Başlamadan önce sadece mevcut filtrenizin nerede olduğunu bilmeniz ve doğru yeni filtreyi elinizde bulundurmanız yeterlidir.

 
Motor Hava Filtresi

 

Bu filtre genellikle kaputun altında, bir filtre kutusunun içinde bulunur. Bazıları sadece kutunun kilidini açarak erişilebilirken, diğer modeller bir tornavida gerektirecektir.

 
Kabin Hava Filtresi

 

Çoğu araçta, kabin hava filtresi genellikle torpido gözünün arkasına veya ön panelin altına yerleştirilir. İlk seferinde değiştirmek biraz daha uzun sürebilir, ancak genel olarak kolay bir işlemdir ve çoğu kişi tarafından erişilebilir.

 
Karavanınızla Yolculukların Keyfini Çıkarın

 

Deneyimli bir tamirci değilseniz, bunaltıcı olabilecek birçok karavan motoru bakım görevi vardır. Ancak bu, alıştığınızda beş dakikalık bir iştir ve bu nedenle bahar karavan bakım kontrol listeniz için bir zorunluluktur.

 

Tüm filtrelerin değiştirilmesi gerekmediğini unutmayın; bazı modeller yıkanabilir ve dolayısıyla daha çevre dostu olabilir. Tek kullanımlık bir filtre alacaksanız, atmayın çünkü birçok bayi bunları geri dönüştürebilir.

 

Filtreleri değiştirmek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız veya zamanınız yoksa aracınızı tamircinize götürün.

 

Pek çok insan karavanda yaşamanın varış noktasıyla değil de daha çok yolculukla ilgili olduğunu söylüyor. Motor hava filtrenizi düzenli olarak değiştirmek, daha verimli yolculukların keyfini çıkarmanıza ve motor sorunları olmadan hedeflerinize ulaşma şansınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

error: Content is protected !!