Karavanla Seyahat Ederken Güvende Kalın!

Karavanla Seyahat Ederken Güvende Kalın!

 

Karavanla seyahat ederken dikkat etmeniz gereken güvenlik ipuçları var.

Motorlu karavanlar, hem mutlak kaza sayısı açısından hem de sürüş performansına bağlı kaza riskleri açısından son derece güvenli olarak sınıflandırılabilir.

İster karavan seyahatinde deneyimli bir profesyonel olun, ister ilk maceranız için yola çıkın, yola çıkmadan önce bilmeniz gereken bazı güvenlik ipuçları vardır.

 

Karavanla Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Kullanılmış bir karavan satın alırken araç tipi, boyutu ve kilometresi gibi daha belirgin olanların yanı sıra çeşitli güvenlik yönlerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Gaz güvenliği, yangın güvenliği ve sürüş güvenliği, güvenli karavan sahipliğinin hayati parçalarıdır. Bir motor karavan veya çekme karavan kullanmak, özellikle deneyimli değilseniz, araba sürmekten çok farklı olabilir.

 

Çekme Karavanlarda Yola Çıkmadan Önce…

Öncelikle eğer çekme karavan kullanıyorsanız 750 kg altındaki araçları B, C, D ehliyet sınıfları ile sürebilirsiniz. Bu sınırı aşıyorsanız BE, CE, DE ehliyet sınıflarına ihtiyacınız var.

Yollarda güvende kalmanın anahtarı önlem almaktır ve karavancılıkta yeniyseniz, kurallara ayak uydurmak, güven inşa etmek ve yeni beceriler öğrenmek için bir çekme eğitim kursuna kaydolmaya değer olabilir.

Ancak en önemli ilk adım, aracınızın ağırlık sınırlamalarının yanı sıra çekme ve toplam ağırlığınızı bilmektir. Bu limitleri aşmak sadece yolda bir risk oluşturmaz, aynı zamanda bir kaza durumunda sigorta talebinizin reddedilmesine veya hakkınızda daha fazla yasal işlem başlatılmasına neden olabilir.

Kesinlikle her şeyin bir ağırlığı olduğunu unutmayın; yola çıkmadan önce karavanınızı yüklerken, ne koyduğunuzu, ağırlığını ve nereye yerleştirdiğinizi not edin. Daha ağır eşyalar, stratejik ve güvenli bir şekilde, treylerin dingil grubuna mümkün olduğunca yakın ve alçakta yerleştirilmelidir.

Römork bağlantısının ve kuplajının doğru şekilde takılıp takılmadığını, zincirlerin doğru şekilde takıldığını, römork fişlerinin takılı olduğunu ve tüm ışıkların doğru çalıştığını, bijon somunlarının sıkı olduğunu ve kombinasyonun mümkün olduğunca düz oturduğunu kontrol edin.

Çekme aynası takmak, arkanızda her zaman net bir görüşe sahip olmanızın yanı sıra çekme kombinasyonunuzu da görebilmeniz için bir zorunluluktur.

Karavanınızı ve kendinizi tehlikeye atabilecek dış etkenlerin farkında olmalısınız. Römork dengesi sorunlarına yol açabilecek kuvvetli yan rüzgarlar, çukurlar veya geçen kamyonlar gibi şeylere dikkat edin. Yolda geçen uzun günler yorgunluğa neden olabilir, nasıl hissettiğinizin farkında olmak ve ihtiyacınız olduğunda mola vermek önemlidir.

Hız limitlerine uygun bir şekilde sürüş gerçekleştirmek ve trafik kurallarına uymak tabii ki güvenlik için olmazsa olmaz.

Arttırılmış güvenlik mesafesi, her iki aracın ağırlığı nedeniyle çok önemlidir. Fren yapmanız veya herhangi bir manevra yapmanız daha uzun sürecektir, bu nedenle önünüzdeki araçla aranızda daha fazla boşluk bırakmak güvenliğinizi artıracak ve her türlü eylemi güvenli bir şekilde gerçekleştirmeniz için size alan ve zaman sağlayacaktır. Güvenlik mesafesine benzer şekilde, daha büyük bir fren mesafesi gereklidir. Bir karavan çekmek, normal durma mesafesine ortalama olarak yüzde 20 daha ekler; bu nedenle kendinize buna tepki vermek için zaman tanımalısınız. Ayrıca ani veya sert frenlemelerden kaçınmak için önlem almalısınız.

Karavanın ilave ağırlığı ve doğal yerçekimi nedeniyle hızı kontrol etmek daha zor olabileceğinden, yokuş aşağı giderken hızınıza dikkat edin. Benzer şekilde, sürüş hızınız daha yavaş olacaktır, bu nedenle bir yola çıkmak için doğru zamanı seçerken bunu aklınızda bulundurun.

Karavanlar, virajlarda manevra yaparken ve döner kavşaklarda gezinirken aracınızın izlediği yolu asla tam olarak izlemeyecektir. Bu nedenle, herhangi bir kaldırımdan vb. kaçınarak aracın arkasını güvenli bir şekilde hareket ettirmek için daha geniş bir yol izlemeniz gerekecektir.

Taşıma sırasında yolcuları asla karavanın içinde taşımayın. Güvensiz ve yasa dışıdır.

Yola çıkmadan önce, yolculuğunuza başlamadan önce arka lambalarınızın ve göstergelerinizin çalışıp çalışmadığını test edin.

Kırılabilir malzemeleri havlu, gazete vs… sarın. Mümkünse plastik ürünleri tercih edin. Yerde yuvarlanabilecekleri ve hasara neden olabilecekleri gevşek nesneler bırakmayın.

Durduğunuzda ihtiyaç duyacağınız yiyecek ve ekipmanları kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde saklayın.

Bağlama ve sökme için ihtiyacınız olan tüm alet ve ekipmanları, erişimi kolay bir yerde taşıyın.

Karavan ve kamp deneyimini ne kadar çok gezer ve keşfederseniz, o kadar çabuk öğrenirsiniz, bu aşamalı bir süreçtir.

 

Motor Karavanlarda Yola Çıkmadan Önce…

Motor karavan kullanacaksanız B sınıfı ehliyet ile yüklü ağırlığı 3.500 kg’yi geçmeyen araçları kullanabilirsiniz.

Motor karavanlarda aracın sahip olduğu yükseklik doğrultusunda hakimiyet sağlamalısınız.

Motor Karavanlar aynı zamanda yaşam alanı olan araçlardır. Bunu göz önünde bulundurarak seyahatinizde size gerekli olabileceğini düşündüğünüz şeyleri yanınıza almalısınız. Karavanınızı fazla doldurmanız hem yaşam alanınızı daraltır   hem de sürüş deneyiminde zorlanmanıza neden olabilir.

Karavanla seyahat ederken yolda kalmamak için  uzun bir seyahate çıkmadan önce mutlaka bakıma sokmalı ve gerekli teknik kontrolleri (yağ, su, lastik basıncı, lambalar vs…) yaptırmalısınız. Karavanınızın yola elverişli olduğundan ve gerektiğinde yedek lastiğinizin olduğundan emin olmanız gerekir.

Yolculuk sırasında yolcular aracın önündeki seyahat koltuğunda oturmalı ve emniyet kemerlerini takmalıdırlar. Arkaya takılan isteğe bağlı emniyet kemerleri, üç veya iki noktadan sabitlenmiş kemerler olmalıdır.

Bir motor karavandaki tüm özellikler, araç hareket halindeyken bile kullanımınıza hazırdır. Ancak, karavanınızdaki olanakları kullanabilmeniz, karavan hareket halindeyken bunları kullanmanın yasal olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, bazı olanakların kullanılması yasal olabilir, ancak bu, karavan yolda giderken güvenli olduğu anlamına gelmez. Motor karavanınızla seyahat ederken oturmalı ve emniyet kemeri takmalısınız. Ayakta durmak, yürümek ve hatta yolcuların seyahati için tahsis edilmemiş bir alanda uzanmak sizi ve diğerlerini ciddi tehlikeye atabilir. Ölümle bile sonuçlanabilir.

Bir karavan seyahat ederken çok sayıda kolaylık sağlar. Bir banyo, mutfak, yatak odası ve oturma odasının hemen elinizin altında olması son derece yararlı ve zaman kazandırıcı olabilir. Ancak, nihai varış noktasına vardıktan sonra tüm bu olanaklara erişebileceğinizi düşünmelisiniz.

Daima dış ve iç yüklerin yerinde sabitlendiğini kontrol edin.

Bir motor karavan, özellikle viraj alırken ve manevra yaparken normal arabanızdan daha sakin sürülmelidir. Yüksek kenarlı üniteler, geçen ağır vasıtalardan ve şiddetli rüzgarlardan kaynaklanan cereyana karşı özellikle hassastır. Çoğu araç, dolu su depolarıyla seyahat edecek şekilde tasarlanmamıştır, bu nedenle dengesizliğe neden olabilir.

Aracınızın yüksekliğini ve genişliğini biliyor olmalısınız. Otoyollar, köprüler, otoparklar gibi alanlarda engellerle karşılaşabilirsiniz. Düşük, sarkan dallara dikkat etmelisiniz.

Sesli geri vites yardımcıları ve bir arka görüş kamerası takmalısınız.

Karavanınızla yolda giderken ocakta yemek pişirmeyi asla düşünmeyin. Hareket halindeyken karavanda yemek pişirmek potansiyel olarak büyük bir karmaşaya yol açabilir ve sizi tehlikeye atma riskini artırır.

Dolapların, çekmecelerin ve buzdolabının, camların kilitli olduğundan emin olun.

Karavanla seyahat ederken hem sağlığınız hem de aracınızla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yaşanabilecek acil sağlık sorunlarının tedavisi sırasında oluşan giderleri karşılamak için yurt içi ve yurt dışı seyahat sağlık sigortalarından yararlanabilirsiniz.

Aracınızla ilgili oluşabilecek sorunlara çözüm bulmak için ise Kasko Sigortası size yardımcı olabilir. Araç sahibiyseniz Zorunlu Trafik Sigortası’na ek olarak Kasko Sigortası da yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririz. Eğer karavanı kiraladıysanız kiralama yaptığınız firmadan aracın sigortası olup olmadığına dair bilgi almalısınız.



error: Content is protected !!